Festival Internacional de Cinemes Africans de Barcelona

Retrospectiva a la Filmoteca de Catalunya "Àfrica és nom de dona"

Sarraounia

A la fi del segle XIX, Sarraounia arriba a ser Reina dels Aznas. Sense ambicions personals, només li preocupen la pau i la independència. Una facció militar de mercenaris francesos camina des del Nord del país cap a Txad, maltractant a les poblacions locals. Sota el comandament de Sarraounia, els autòctons organitzen la seva resistència. Va simbolitzar en el segle XIX la resistència dels pobles de Níger contra la invasió colonial i musulmana ja que va fer front a l’enemic quan tots els sobirans de l’època van abandonar la lluita.

NOTA:
La pel·lícula està basada en la novel·la Sarraounia. Le drame de la regni magicienne (1980) de Abdoulaye Mamani, amic de Med Hondo, que es proposa directament com una contranarració de l’obra de Jacques-Francis Rolland Le grand captain. El film d’Hondo, amb la bella i heroica princesa i l’elogi a la seva educació i a la cultura, art i arquitectura africans, és l’altra cara de la història oficial apresa en els col·legis, segons la qual la colonització va ser una missió civilitzadora. I encara que la pel·lícula no estigui escrita ni dirigida per una dona, Med Hondo, un dels directors africans més solvents i recentment mort al març de 2019, aconsegueix donar veu a una heroïna fonamental per a la història i identitat panafricana.

🎟 Venda d’entrades a la Filmoteca de Catalunya (Plaça Salvador Seguí, 1).

🎬 Preu: 4 € / dia: projecció Sarraounia

▶ Consulta el dossier de la programació de la Retrospectiva o el calendari complet de projeccions de la Retrospectiva “Àfrica és nom de dona” a la Filmoteca de Catalaunya i de la Iª edició del Festival, del 5 a l’11 als Cinema Maldà.

Qualsevol consulta o incidència, contacta’ns

03_10 | 20:00 h

Dir. Med Hondo

País: Mauritània

1986

120′

Llargmetratge

 

Premis:

· Etalon d’or, 1987.

amb el suport de

organitza

9_cinemafriques_2

entitats aliades

entitats que han confiat en el ficab, per ordre alfabètic