FESTIVAL INTERNACIONAL DE CINEMES AFRICANS DE BARCELONA

Qui som

Amb al cinema com a eix central, el FICAB vol ser una finestra a les realitats d’un continent encara desconegut i obrir un espai per a fomentar el coneixement mutu amb un seguit d’activitats acadèmiques i de divulgació en cada edició, amb l’objectiu de revisar l’imaginari estereotipat que hi ha sobre aquesta regió.

L’any 2018 el FICAB va celebrar dos cicles cinematogràfics, un sobre «diàspora i identitat» i un altre sobre «lluites i resistències», que van aconseguir posicionar el FICAB a la ciutat i al teixit cultural i associatiu de Barcelona.

Els objectius del FICAB són:

Acostar la realitat cinematogràfica actual del continent al públic en general i crear un espai privilegiat per a donar a conèixer els canvis socials i polítics que travessa, revisar la seva història i experimentar la seva eclosió artística i estètica, sempre privilegiant la qualitat cinematogràfica dels títols.

Corregir el gran buit cultural sobre el continent africà que hi ha a Barcelona i a Catalunya.

Posicionar-se com una eina fonamental per a crear ponts d’entesa i reflexió en un context europeu on afloren els relats xenòfobs i racistes i els discursos polítics que contribueixen a exacerbar les diferències socials i econòmiques.

Convertir-se en una plataforma d’entreteniment i divulgació més enllà del mateix esdeveniment connectant-se i articulant-se amb el teixit cultural, educatiu i social de la ciutat i oferint una plataforma de difusió per als col·lectius africans i de la diàspora. Passar-los el micro.

Promocionar les produccions africanes i difondre la seva indústria en els circuits europeus amb la traducció i subtitulació de pel·lícules al català i/o al castellà.

⊚ Introduir una perspectiva de gènere i interseccional de manera transversal a tot el projecte, des del seu plantejament inicial, la seva metodologia de treball, els continguts i la difusió.

L’associació CinemÀfriques és l’entitat que lidera aquest projecte, amb el suport del Centre d’Estudis Africans i Interculturals i Wiriko, associacions i entitats culturals amb una reconeguda trajectòria en la divulgació artística i cultural i en la contextualització de la realitat africana. A més, l’Institut de la Comunicació (InCom- UAB) i Africaye són aliats estratègics per a desenvolupar activitats en espais acadèmics i professionals de la indústria.

9_cinemafriques

-
l'equip
ficab

Sebastián Ruiz Cabrera

Doctor en comunicació i professor de Cinemes Africans i Periodisme Internacional. Especialitzat en R.R.I.I. i Estudis Africans. Analista polític a la revista Mundo Negro. Col·labora regularment a El País, RNE o la Revista Pueblos. És assessor del festival Film Àfrica de Londres. Ha realitzat documentals al Senegal, Sudan del Sud, RDC o Moçambic. És cofundador de la revista cultural Wiriko, dedicada a les arts i cultures africanes contemporànies.

Marta Lima

Subtituladora i agitadora cultural. Diplomada en el postgrau de Gestió Cultural Internacional (IL3-UB) i el de Societats Africanes, Singularitats i Mundialització (CEA-UPF). Va col·laborar amb el FiSahara, en els campaments de refugiats sahrauís, entre altres projectes de difusió cultural i social. Col·labora en la comissió Noves Mirades i el festival Coop d’Ull del cinema cooperatiu Zumzeig.

Gemma Solés i Coll

Especialitzada en Estudis Africans, és cofundadora i coordinadora de la revista cultural Wiriko, dedicada a les arts i cultures africanes contemporànies. Coordina el bloc Seres Urbanos, d’El País, i és redactora a Planeta Futuro o El Salto, entre altres mitjans. Dirigeix ​​i condueix un programa de músiques africanes a M21, l’emissora municipal de l’Ajuntament de Madrid, i també té un peu en el món dels documentals socials a l’Àfrica.

Amaia Garcia Bosque

Diplomada en Societats Africanes i Desenvolupament i en Cultura de Pau i Màster en Ciutadania i Interculturalitat. Especialitzada en drets humans i resolució de conflictes. Programadora de la “Mostra de Cinema Documental Farafina, més enllà de les fronteres”. Coordinadora del “Cicle de Cinema sobre Pau i Drets Humans” a Colòmbia. Membre del Centre d’Estudis Africans i Interculturals (CEA).

Fernando Díaz Alpuente

Politòleg especialitzat en política internacional i Àfrica Subsahariana. Va treballar a Nacions Unides, així com a diferents ONGDs. Actualment és investigador social i tècnic d’incidència política en l’àmbit de l’acció social. Cofundador d’Africaye, col·lectiu d’analistes sobre les realitats socials, polítiques i econòmiques d’Àfrica, fa més de deu anys que comenta l’actualitat africana al seu blog, El Señor Kurtz.

Laura García

Antropòloga i Ambientòloga. Postgrau en Societats Africanes i en Cultura de Pau. Màster en Cooperació Internacional i Acció Humanitària. Experiència de treball en ONGDs a l’Àfrica i Carib, especialista en migracions. Programadora de la “Mostra de Cinema Documental Farafina, més enllà de les fronteres”. Membre del Centre d’Estudis Africans i Interculturals (CEA) i de l’Associació pel Desenvolupament Cultural Ambiental i Humà de Ghana (CEHDA).

Oriol Gibert

Economista especialitzat en emprenedoria social i negocis inclusius, ha treballat a l’Àfrica de l’Est per al Govern d’Espanya. Ha estat també co-realitzador i guionista del documental  Owino (2016), fundador de la productora Terranova Works i Jurat de la Joventut al Festival de Cinema de Sant Sebastià l’any 2013.

.

Laura Rubio López

Periodista. Màster en Sociologia aplicada a Problemes Socials(UCM) i postgrau en Comunciació digital per a la Transformació Social (UOC-Setem). Ha treballat en l’àmbit de la comunicació i transparència de la Coordinadora ONGD d’Espanya i actualment a Lafede.cat, com a tècnica de serveis, comunicació interna i voluntariat internacional.

amb el suport de

organitza

9_cinemafriques_2

entitats aliades

entitats que han confiat en el ficab, per ordre alfabètic