Festival Internacional de Cinemes Africans de Barcelona

Retrospectiva a la Filmoteca de Catalunya , memòria de la veu femenina al FESPACO

Retrospectiva de pel·lícules premiades realitzades o protagonitzades per dones durant els últims 50 anys del festival més important del continent africà.

El Festival Panafricà de Cinema i Televisió de Uagadugú (FESPACO) celebra aquest any els seu 50 aniversari en la promoció dels cinemes africans. Un esdeveniment bianual que va néixer l’any 1969 i que s’ha sabut sobreposar a la crisi en el sector cultural, als desafiaments de la promoció i distribució de les cinematografies en el mateix continent africà, a les noves vies que planteja l’àmbit del digital i, sobretot, a l’amenaça del jihadisme que en els últims anys s’ha fet fort a la regió del Sahel, territori on s’emmarca la capital de Burkina Faso. 

No obstant això, i malgrat l’impuls de directores africanes com Sarah Maldoror en la posada en marxa d’aquest festival enmig dels processos descolonitzadors, i que el paper de les dones quedés relegat a realitzar curtmetratges, documentals i sèries televisives amb finalitats pedagògiques i socials en les primeres dècades, la presència de dones en els premis del FESPACO ha estat purament anecdòtica; i això que en l’edició de 2017 la dona va ser un dels eixos centrals en les conferències que envolten a aquest singular festival africà.

Per aquest motiu, des del FICAB proposem reflexionar sobre l’univers femení que ha envoltat a moltes de les produccions que han obtingut alguns premis, així com posar el focus en les directores que han assaborit la glòria a Ouagadougou amb les seves creacions. Una selecció cuidada que aposta per visibilitzar el paper de la dona als cinemes del continent i la seva importància en el desenvolupament de l’esdevenir dels països africans.

Com a convidada d’honor, comptarem amb la presència de la directora Fanta Régina Nacro (Burkina Faso, 1962), reconeguda internacionalment per ser la primera dona burkinesa en dirigir un llargmetratge, i per haver fundat el African Guild of Directors and Producers. L’any 1998 Le truc de Konaté, curtmetratge sobre la prevenció de la sida va collir èxits en diversos festivals internacionals. 

Actualment porta més de 20 anys de carrera amb pel·lícules que tracten les tradicions i malgrat les dures realitats d’Àfrica, acaba projectant una mirada còmica sobre la sexualitat, les relacions de gènere o la modernitat.

dimarts 01_10

CuRTMETRATGE

dimecres 02_10 | Dia dedicat a la Pionera del Cinema africà:
FANTA RÉGINA NACRO

Un programa elaborat conjuntament amb la Mostra Internacional de Films de Dones de Barcelona, amb la col·laboració de La Bonne. Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison.

Cuina de La Bonnemaison | 17:30h

CuRTMETRATGE. Drama

curtmetratge. comèdia

CuRTMETRATGE. comèdia

Filmoteca de Catalunya | 20:00h

CuRTMETRATGE

llargmetratge

dijous 03_10

LLARGMETRATGE

divendres 04_10

LLARGMETRATGE

dissabte 05_10

CuRTMETRATGE

llargmetratge

amb el suport de

organitza

9_cinemafriques_2

entitats aliades

entitats que han confiat en el ficab, per ordre alfabètic