Qui som
El Festival Internacional de Cinemes Africans – FICAB – vol esdevenir un referent dins de l’ampli ventall de festivals de la ciutat de Barcelona i reivindicar la qualitat dels cinemes d’Àfrica i de la seva diàspora.
El FICAB programa el millor cinema de ficció, documental i curtmetratges realitzats en Àfrica i per la seva diàspora i acostar a l’audiència catalana una cinematografia i iconografia inèdites per al gran públic. Un cinema que doni a conèixer els canvis socials i polítics que travessa el continent i la seva eclosió artística i estètica, sempre privilegiant la qualitat cinematogràfica dels títols dels títols i promocionant els nous talents i creadors.
Al mateix temps, vol vol servir d’eina per a la revisió de l’imaginari estereotipat que existeix sobre aquesta regió i contribuir a generar un debat reflexiu mitjançant narratives i artistes del continent i de la diàspora africana per articular un discurs conjunt i transformador que inciti, en paraules de l’escriptor kenyà Ngũgĩ wa Thiong’o, a “desplaçar el centre” i ajudar a contrarestar l’auge dels discursos xenòfobs i racistes mitjançant una plataforma d’entreteniment i divulgació amb una fort connexió i articulació amb el teixit cultural, educatiu i social de la ciutat, principalment amb membres de la diàspora africana i la comunitat negra de Barcelona i Catalunya.
A escala internacional, el FICAB vol consolidar els seus vincles amb els grans festivals de cinema africà al món amb l’objectiu de teixir una xarxa amb els representants de la indústria per internacionalitzar Barcelona des d’un vessant cultural i alhora, social i integrador.
-
4 eixos d'acció:
1
Edició anual del FICAB
Sota el lema de Bora Kabissa, selecció de les millors pel·lícules i documentals. El FICAB aspira a programar el millor cinema de ficció, documental i curtmetratges realitzats en Àfrica i per la seva diàspora i activitats al seu voltant.
.
2
FICAB als Barris
El FICAB crea una marca pròpia que vol apropar els cinemes africans als diferents espais culturals distribuïts per la ciutat acompanyats de: taules rodones, tallers, debats i moltes més activitats gratuïtes que ajudin a contextualitzar les pel·lícules, a teixir xarxes comunitàries i a fomentar la participació del seus residents, en general, i de la comunitat afrodescendent i el públic jove en particular.
3
Dia d’Àfrica
Al voltant del 25 de maig celebrem el Dia d’Àfrica amb projeccions a l’aire lliure de pel·lícules africanes en col·laboració amb altres entitats i altres sessions de cinema i xerrades en centres cívics amb la participació dels col·lectius africans i de la diàspora, acompanyades de música, en un ambient festiu.
4
Col·laboració amb institucions (Retrospectives)
El FICAB i la Filmoteca de Catalunya, per exemple, col·laboren conjuntament per a programar i organitzar retrospectives del cinematogafia africana que aporten una visió més global del cinema, afegint la mirada d’ obres clàssiques i contemporànias provinents del continent. Les sessions van acompanyades de presentacions i xerrades, algunes amb cineastes africans convidats, protagonistes o especialistes.
L’associació CinemÀfriques és l’entitat que lidera aquest projecte, amb el suport del Centre d’Estudis Africans i Interculturals i Wiriko, associacions i entitats culturals amb una reconeguda trajectòria en la divulgació artística i cultural i en la contextualització de la realitat africana. A més, l’Institut de la Comunicació (InCom- UAB) i Africaye són aliats estratègics per a desenvolupar activitats en espais acadèmics i professionals de la indústria.

-
l'equip ficab
Coordinació general:
Marta Lima
Producció:
Amaia García
Programació:
Sebastián Ruiz, Estrella Sendra i Marta Lima
FICAB als barris:
Oriol Gibert i Laura García
Activitats infantils:
Laura García
Coordinació còpies:
Justine Moreau
Comunicació | Premsa:
Gemma Solés
Xarxes socials:
Pepa Rosselló
Traducció | Subtitulat:
Pau Cirre
Web:
Laia Palacios
Audiovisuals:
Valentina Moura i Ariadna Relea
Imatge:
Laura Díaz
També ens han ajudat a fer possible aquest projecte:
Laura Rubio
Fernando Diaz
equip del Centre d’Estudis Africans
l’equip Wiriko
i l’equip Africaye
entre molts altres.
Gràcies!